ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ

Σας περιμένουμε να γνωρίσετε από κοντά τον τόπο μας, σε ένα χώρο που η οικογένειά μας δημιούργησε το 1995 και τον φροντίζει πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια αγάπη....

Καλωσoρίσατε στο Archipelagos Studios!

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

Πάρος

Η Πάρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται δυτικά της Νάξου, από την οποία τη χωρίζει στενός δίαυλος πλάτους 3 περίπου μιλίων, ενώ από τον Πειραιάαπέχει 90 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση 194,46 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 118,5 χιλιόμετρα. Η καίρια γεωγραφική θέση της Πάρου στο κεντρικό Αιγαίο, το σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αρχιπελάγους, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα τη Μεσόγειο, αποτέλεσε τη διαχρονική βάση για την ανάπτυξη του νησιού. Οι ακτές του νησιού, από τις οποίες άλλες σχηματίζουν όμορφες παραλίες (κυρίως στην ανατολική πλευρά του) και φυσικά λιμανάκια και άλλες είναι απότομες και βραχώδεις, είναι περισσότερο διαμελισμένες στη βόρεια πλευρά του. Εκεί σχηματίζεται ο μεγάλος κόλπος της Νάουσας, ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια του Αιγαίου.

Η Παροικία, κτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο, το επιβατηγό και εμπορικό λιμάνι. Για το σημερινό της όνομα θα ανατρέξουμε στην περίοδο του Βυζαντίου, την εποχή που ο ναός της Εκατονταπυλιανής είχε σαν κολίγους (πάροικους) πολλούς κατοίκους του νησιού. Οι πάροικοι εγκαταστάθηκαν στην παλιά πόλη που σιγά - σιγά μετονομάστηκε από Πάρος σε Παροικία.. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, σε κάθε βήμα συναντάμε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια, ενώ στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο (παλιά αγορά) και στον παραλιακό δρόμο συγκεντρώνονται μαγαζιά κάθε είδους. Το ηλιοβασίλεμα χαρίζει στην Παροικία εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Μόλις χαθούν τα χρώματα του δειλινού αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης.

Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και έντονη νυχτερινή ζωή. Στο μικρό, προστατευμένο λιμανάκι με τα δεκάδες ψαροκάικα, χτυπάει η καρδιά της Νάουσας. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Μία βόλτα στα στενά ασπρισμένα δρομάκια της, θα αποκαλύψει την ομορφιά αυτής της νησιώτικης πολιτείας που διατηρεί το χρώμα και την φυσιογνωμία της συνδυάζοντας γοητευτικά το παρελθόν με το παρόν. Γύρω από τη Νάουσα συναντάμε υπέροχες παραλίες κοντινές και μακρινές (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Άγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία).

Στην Παροικία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου με εκθέματα από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι την ρωμαϊκή εποχή. Το μεσαιωνικό κάστρο στο κέντρο της Παροικίας, μέσα στο οποίο υπάρχουν πλέον παραδοσιακές κυκλαδίτικες κατοικίες και εκκλησίες με σημαντικότερη του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και στην Νάουσα το ενετικό κάστρο. Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι του νησιού είναι το Ασκληπιείο, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική και το αρχαίο νεκροταφείο. Εκτός από τα πολυάριθμα εκκλησάκια που ανακαλύπτει κανείς σε κάθε του βήμα σε όλο το νησί, υπάρχουν και πολλά μοναστήρια. Σήμερα είναι σε λειτουργία πέντε, ενώ παλαιότερα ήταν δεκάδες. Τα σημαντικότερα είναι του Αγίου Αρσενίου, ο οποίος είναι και ο προστάτης του νησιού και της Λογγοβάρδας.

Παναγία Εκατονταπυλιανή. Ένας υπέροχος μεγαλοπρεπής βυζαντινός ναός, από τους παλαιότερους της Χριστιανοσύνης. Κατασκευάστηκε με εντολή της Αγίας Ελένης τον 4ο αιώνα. Εκεί βρίσκεται και το αρχαιότερο βαπτιστήριο του κόσμου, το οποίο εντυπωσιάζει και θυμίζει άλλες εποχές. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Πάρου με σπάνια εκθέματα. Στις 15 Αυγούστου το νησί καταλύεται από κόσμο που έρχεται στο ναό για να προσκυνήσει, ενώ το βράδυ πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή κατά μήκος της ακτογραμμής της Παροικίας. Την βραδιά σφραγίζουν κάθε χρόνο στολισμένα ψαροκάικα που πετούν πυροτεχνήματα.

 

Τι μπορείτε να δείτε:

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Καταδύσεις
  • Ιστιοπλοΐα
  • Windsurfing/Kitesurfing
  • Waterpark

τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική προσφορά του Δήμου Πάρου